HALIFAX STUDIO

Adelaide, SA
2012

This new studio illustrates a ‘different’ way of crafting buildings in the city; one that values above all the existing streetscape and the importance of community. The form, openness to the street and use of raw materials captures the qualities of the street and neighbourhood in ways that are both new and surprising.

The building is clearly a modern intervention in the streetscape, yet it fits in comfortably, inspiring confidence in contemporary, innovative and sustainable architecture. The art of architecture and urban design, and the process of design and creativity, is overtly celebrated, not hidden.

The former concrete block warehouse is now an exemplar in sustainable architecture. Through smart materials’ choice, natural lighting, insulation and achieving cross ventilation energy consumption is minimised, almost eliminating the need for heating and cooling. In doing so, the building represents a confidence in a contextual, crafted and sustainable approach to redevelopment in the city.

 

 

RECOGNITION:

2012 Design Institute of Australia SA Gold Award for Built Environment
2012 Aust. Interior Design Award for Best of State in Commercial Design SA 
2012 AIA SA Robert Dickson Award for Interior Architecture 
2012 AIA SA Colorbond Award for Steel Architecture
2012 AIA SA Commendation Award, City of Adelaide Prize
2012 AIA SA Commendation Award for Sustainable Architecture 
2012 Aust. Interior Design Commendation Award for Workplace Design 
2012 Aust. Civic Trust Ian MacDonald Award for Best in Urban Category